Valencia

Valencia i Spanien

Vinregionen Valencia består av två områden. Dels Do Valencia och dels Utiel Requena. Staden Valencia är en stor hamnstad där det redan på Romarnas tid skeppades ut massor med vin. När sedan Morerna tog makten förbjöds vinodling och man fick odla frukt istället. Dock flyttades vinodlingen upp i bergen och efter Morernas fall så gjorde man bra viner i området. Utiel Requena gör ett kraftfullt vin på Bobaldruvan. Även Garnacha och Tempranillo förekommer. I Valencia är det Monastrell och Moscatell som är de viktigaste druvorna.

Valencia är Spaniens största vinexportör, men då det mesta säljs som bulkvin, alltså sådant som blandas med andra sorter exempelvis i Frankrike, så är man inte så känd som vinproducent. Man har bara ett fåtal bra egna viner.Monte Mira Reserva

Typ: Do ValenciaMonte Mira Reserva
Årgång: 1996
Volym: 750 ml
Procent: 12,5 %
Pris: 57 SEK
Nr: 2672
Druvor: Tempranillo,Cabernet & Monastrell
Tillverkare: Torrevellisca, Valencia
Importör: Åkesson, Stockholm

Min uppfattning: Nu har vi provat och det var ett mjukt och gott vin.


Peñas Tejo

Typ: Utiel-RequenaPeñas Tejo
Årgång: 1997
Volym: 750 ml
Procent: 12 %
Pris: 66 SEK
Druvor: Tempranillo, Garnacha och Bobal.
Tillverkare: Bodegas Covinas
Importör: L. Granqvist Agentur

Ett kraftfullt vin med stor härlig doft och smak av fat,vanilj och körsbär.Låt vinet stanna i mun och känn den goda smaken längst bak i gomen.


Torre Oria Reserva

Typ: Utiel-RequenaTorre Oria Reserva
Årgång: 1993
Volym: 750 ml
Procent: 12 %
Pris:

Torre Oria är ett kraftfullt Utiel-Requena som jag hittade i Califorien och finns mig veterligen inte i Sverige, men det var en angenäm överraskning. Och det var en 8 årig reserva.