Cognac history

Cognac är ett s k destillat, med andra ord en destillerad dryck som därmed blivit sprit. Den kommer naturligtvis från distriktet Cognac i Frankrike.

Ursprungligen kallades alla destillat för Brandy, av det holländska uttrycket Brandwijn, som i sin tur kommer från tyskans Gebrandtwein. Därifrån till det engelska Brandy. Det ursprungliga holländska ordet Brandwijn är dessutom moderordet för det svenska, Brännvin.

1989 ändrade EU lagstiftningen för det som kallades för Brandy, så att Cognac och Armagnac numera ingår i den nya gruppen “vinsprit”. Med tanke på att det ursprungligen varit vin som destillerats. Övriga typer av destillat är kvar inom gruppen Brandy.

Ur den tidigare gruppen Brandy, urskiljde sig de destillat som kom från distrikten Cognac och Armagnac. De blev världsberömda och inregistrerade sina varumärken. “Cognac” som tillverkas någon annanstans får alltså inte heta Cognac. Om man inte har licens.

Skillnaden mellan Cognac och Armagnac är egentligen marginell. Cognac destilleras två gånger i enkelpanna, medan Armagnac länge destilleras endast en gång i kolonnpanna, och bara undantagsvis i enkelpanna. Sedan 1972 får man även destillera två gånger i kolonnpanna, vilket har gjort att man fått fram en mera behaglig och lättdrucken Armagnac.

De mindre lokala producenterna har i stor utsträckning behållit de gamla produktionsmetoderna och anser att man inte ska härma efter Cognac. Armagnac ska vara en dryck med egen karaktär.

Lagringen skiljer sig naturligtvis, men det gör den inom ramen för olika cognacsorter också. Om man vill ha en kraftigare och mörkare Cognac så använder man nya ekfat hela tiden. Och om man vill ha en mindre kraftfull och sötare smak så byter man till begagnade ekfat efter ett år och tillsätter sötma manuellt. Detta för att nya ekfat ger en råare och kraftigare träsmak.

Man tillsätter också färg och smakämnen i form av en boisé, som är framställt av ekträ som lakats ur i alkohol. När det gäller Armagnac så måste boisén vara lika gammal som den yngsta delen av Armagnacen.

När drycken är färdig så ska den blandas, vilket innebär att olika årgångar och olika destillationer av viner från olika druvor blandas till en behaglig dryck. Vad gäller Cognac är man noga med att en sort alltid ska smaka likadant.

Till skillnad från vin och till och med Whiskey så har Cognac och Armagnac sällan eller aldrig angiven årgång med undantag för att man varje år buteljerar en liten del Armagnac med årgång direkt från faten, utan att spä den med vatten eller filtrera den. Detta sålde bra och till höga priser. Systemet har dock missbrukats varför det inte är riktigt tillförlitligt.

Man har istället ett annat system för att tala om vilken Cognac som är gammal. Det är de mystiska bokstavskombinationerna efter namnet som vi alla sett, som avgör hur gammal den yngsta ingående spriten är i Cognacen.

*** eller VS (Very Superior) betyder att den har en åldrsvariation på mellan 3 och 7 år, medan VSOP (Very Superior Old Pale) VO (Very Old) och Réserve betyder mellan 5 och 15 år. XO (Extra Old), Vieux och Grande Reserve, betyder en åldersvariation på mellan 7och 40 år. Armagnac har ett liknande system med tillägget Horse ´d Age innebärande en vanlig genomsnittsålder på mellan 10 och 50 år.

Cognac har tillverkats i regionen sedan mitten av 1500-talet medan Armagnac tillverkade sprit redan under tidigt 1400-tal. Lite unikt är det också att distriktet Armagnac från början bara producerade vin, men då utskeppningshamnen var Bordeaux så ville vinproducenterna där begränsa Armagnacs utskeppning av egoistiska skäl. Armagnac som inte hade någon egen hamn blev tvungna att destillera vinet för att få avsättning för sina produkter. På så sätt konkurrerade man inte och då skapades drycken Armagnac.

Cognac och Armagnac är drycker som varit på stark tillbakagång under senare år på grund av Whiskeyns stora frammarch med sina många Malt- och Grainsorter. Men de franska bönderna är finurliga och envisa så man väntar bara på deras motdrag. Troligen kommer man att satsa ordentligt på årgångscognac för att möta skottar och irländare.

Det var ju egentligen inte fransmännen som satte igång cognacsproduktionen. Det var invandrade skottar, irländare och engelsmän.

Paradoxalt nog.

Karta över Calvados, Cognac och Armagnac:
Calvados